Hrvatski mirovinci aktivno kupuju dionice Krke i Mercatora

Bez autora
Sep 11 2012

Najveću pažnju investitori su prošlog mjeseca posvetili dionicama farmaceutske kompanije Krka, koju vodi Jože Colarič, a najaktivniji strani ulagač bila je Splitska banka, koja po mišljenju poznavatelja, dionice Mercatora i Krke kupuje za hrvatske mirovinske fondove. Među dioničarima, koji imaju više od 0,1 posto dionica Krke, prošlog mjeseca većinu transakcija izvodili su strani ulagači, kojih nije bilo među prodavateljima. Rast cijene s prodajnim nalozima spriječile su slovenske financijske institucije i fondovi, recimo Banka Celje, fond Triglav Steber I i NFD 1, koji su ukupno prodali za oko pet milijuna eura Krkinih dionica. Splitska banka u vlasništvu francuske Societe Generale, je za fiducijarne račune u prošlom mjesecu kupila 114.000 Krkinih dionica, odnosno toliko, koliko su na drugoj strani prodala najveća tri prodavatelja. Kako se šuška, na fiduciarnom računu kriju se hrvatski mirovinski fondovi. A na fiducijarnom računu Splitske banke je ukupno tri posto udjela Krke.

Hrvatski mirovinci aktivno kupuju dionice Krke i MercatoraNajveću pažnju investitori su prošlog mjeseca posvetili dionicama farmaceutske kompanije Krka, koju vodi Jože Colarič, a najaktivniji strani ulagač bila je Splitska banka, koja po mišljenju poznavatelja, dionice Mercatora i Krke kupuje za hrvatske mirovinske fondove, pišu slovenske Finance.

Među dioničarima, koji imaju više od 0,1 posto dionica Krke, prošlog mjeseca većinu transakcija izvodili su strani ulagači, kojih nije bilo među prodavateljima.

Rast cijene s prodajnim nalozima spriječile su slovenske financijske institucije i fondovi, recimo Banka Celje, fond Triglav Steber I i NFD 1, koji su ukupno prodali za oko pet milijuna eura Krkinih dionica. Splitska banka u vlasništvu francuske Societe Generale, je za fiducijarne račune u prošlom mjesecu kupila 114.000 Krkinih dionica, odnosno toliko, koliko su na drugoj strani prodala najveća tri prodavatelja. Kako se šuška, na fiduciarnom računu kriju se hrvatski mirovinski fondovi. A na fiducijarnom računu Splitske banke je ukupno tri posto udjela Krke.

Među ostalim stranim vlasnicima Krke su još i fond New World Fund, kojim upravlja American Funds Insurance Series, Unicredit Austrija (za fiduciarni račun), Raiffeisen International (za fiduciarni račun), Unicredit Hungary (za fiduciarni račun), fond Aberdeen Global Frontier Markets, Erste Group (za fiduciarni račun), Hypo Alpe-Adria-Bank i fond Citigroup Global Markets.Sama Krka u vlasništvu ima 6,17 posto kompanije, a udio vrijedi oko 97 milijuna eura.

Splitska banka je u kolovozu slično kupovala i dionice Mercatora i trenutno ima oko 9,8 posto udjela.Stranci su na Ljubljanskoj burzi kupovali i dionice energetske kompanije Petrol, Telekoma Slovenije i osiguravajuće kuće Zavarovalnica Triglav. „Glavni razlog za zanimanje stranaca je niska procjena dionica u kombinaciji s razlikom u kretanju cijene dionice sa cijenama sličnih dionica u prošlih nekoliko godina. A strani ulagači su i manje pesimistični", kaže slovenski analitičar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik